Skip to the content

Frågor och svar om magballongen

Här hittar du frågor och svar som kan vara till nytta om du funderar på att sätta in en ballong. Hittar du inte svaret på din fråga, kontakta oss så hjälper vi dig.

När magballongen har placerats i din mage fylls den med steril vätska. Denna utfyllnad ger en naturlig mättnadskänsla och minskar hungern, vilket i sin tur gör det lättare att äta mindre portioner än vad du tidigare varit van vid. Med ballongen på plats uppnår du dessutom en känsla av mättnad snabbare, även vid mindre mängder mat. Detta bidrar till en mer hälsosam måltidsrytm och stödjer en långsiktig viktminskning.

Magballongen placeras i magsäcken helt utan kirurgiskt ingrepp. Efter en inledande undersökning med endoskop – ett flexibelt instrument med en kamera – förs ballongen ned i magsäcken genom munnen. Om magen ser frisk ut, fylls ballongen med steril vätska för att skapa den önskade mättnadskänslan.

Proceduren utförs av en specialistläkare med stöd av ett erfaret, högutbildat team. Själva insättningen tar vanligtvis 10–15 minuter, och därefter övervakas du av läkare en kortare stund innan du kan lämna kliniken. Den totala tiden på plats är vanligtvis cirka 30–40 minuter.

Gastrisk ballong är utformad för att hjälpa personer som behöver gå ner mellan 10 och 50 kg i vikt. För att vara aktuell för denna behandling ska du som regel ha ett BMI på minst 30.

I vissa fall kan behandling övervägas även vid ett något lägre BMI, omkring 27, om du samtidigt har en eller flera medicinska riskfaktorer. Dessa kan till exempel innefatta:

  • Högt blodtryck
  • Typ 2-diabetes eller nedsatt glukostolerans
  • Höga blodfetter (dyslipidemi)
  • Fettlever (leversteatos)
  • Obstruktiv sömnapné eller andra sömnrelaterade andningsproblem

Om du har något av ovanstående tillstånd kan gastrisk ballong vara ett lämpligt alternativ för att minska risken för framtida hälsoproblem. En individuell medicinsk bedömning krävs alltid för att avgöra om behandlingen är rätt val för just dig.

För att vara aktuell för gastrisk ballongbehandling gäller följande grundkrav:

  • Du är minst 18 år
  • Du har ett BMI på minst 30, eller minst 27 i kombination med en eller flera medicinska riskfaktorer
  • Du är beredd att delta i ett medicinskt övervakat program och följa rekommenderade riktlinjer

När Är Behandlingen Inte Lämplig?
Vissa tillstånd kan göra att gastrisk ballong inte är rätt alternativ för dig:

  • Tidigare genomgången magsäcksoperation eller stort övre magmunsbråck
  • Allvarlig njur-, lever- eller lungsjukdom
  • Långvarig kortisonbehandling
  • Graviditet
  • Diagnostiserad ätstörning

Val av Ballongtyp
Det finns flera typer av gastriska ballonger. I samråd med din läkare väljs den ballong som bäst motsvarar dina medicinska behov och förväntningar, för att ge dig bästa möjliga förutsättningar för en framgångsrik viktminskning.

Beroende på vilken typ av gastrisk ballong som väljs kan den ligga kvar i magsäcken mellan sex och tolv månader. Detta avgörs i samråd med din läkare för att optimera behandlingsresultatet och möta dina individuella behov.

Gastrisk ballong fylls med sterilt vatten som färgats blått med ett ämne som kallas metylenblått. Om ballongen skulle läcka, kommer din urin sannolikt att få en grön- eller blåaktig ton. Upptäcker du detta ska du omedelbart kontakta kliniken för en undersökning. Vid behov kan ballongen tas ut för att förhindra komplikationer.

Magballongen avlägsnas på samma sätt som den sattes in – genom munnen. Läkaren använder ett endoskop (ett flexibelt instrument med en kamera) för att punktera ballongen och suga ut innehållet. När ballongen är tömd kan den enkelt dras ut genom munnen utan svårigheter.

Det är viktigt att se ballongen som ett stöd och inte en slutgiltig lösning. För att uppnå optimal viktnedgång bör du följa ett kost- och träningsprogram. Hur mycket du faktiskt går ner beror i hög grad på ditt eget engagemang och din vilja att anamma dessa nya vanor.

Målet är att du, när ballongen så småningom tas ut, redan har etablerat ett hälsosammare ät- och träningsbeteende. På så sätt blir dina förändringar hållbara och ger dig förutsättningar att bibehålla en sund vikt och en förbättrad livsstil även efter behandlingen.

De första dagarna efter insättningen kan upplevas som påfrestande. Det är vanligt att känna illamående, ha sura uppstötningar och uppleva buksmärtor under den inledande anpassningsperioden. Din läkare kommer att ordinera läkemedel som du tar före, under och efter behandlingen för att lindra dessa besvär.

I regel avtar symtomen gradvis inom 2–7 dagar, varefter de flesta patienter upplever en mer stabil och behaglig situation med ballongen på plats.

Under de första dagarna efter insättningen är det vanligt att uppleva visst obehag i magen. Därefter brukar detta avta, och du känner främst en ökad mättnadskänsla. Målet är att ballongen ska kunna ligga kvar i magen utan att påminna om sin närvaro i vardagen.

Om du trots allt märker av ballongen senare i processen, beror det ofta på att du inte har följt kostråden. I en sådan situation kan du prova att övergå till flytande föda några dagar, vilket i regel får obehaget att försvinna. Om du känner dig osäker eller upplever fortsatta symtom, kontakta kliniken för rådgivning och stöd.

Räkna med att ta det lugnt i minst tre dagar efter att ballongen satts in. De flesta kan återgå till arbete ungefär inom en vecka efter ingreppet, beroende på hur snabbt magen och kroppen vänjer sig vid den nya situationen.

Under denna första period kan energinivån vara lägre och du kan känna dig trött – en naturlig reaktion på det minskade kaloriintaget. När kroppen anpassat sig till de nya förutsättningarna kommer du successivt att märka de positiva effekterna av viktminskningen. Hur snabbt du återhämtar dig och hur du reagerar är individuellt, och det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och anpassa aktivitetsnivån därefter.

Ett strukturerat uppföljningsprogram är avgörande för att nå framgång med ballongbehandlingen. Under hela behandlingsperioden kommer vår erfarna personal regelbundet att följa upp din utveckling. Dessutom har du alltid möjlighet att själv ta kontakt med oss vid behov.

Om du inte lider av några särskilda sjukdomar som kräver medicinsk uppföljning, behöver du i princip inte kontakta din husläkare särskilt för ballongbehandlingen. Har du däremot redan regelbunden kontakt med din husläkare kan det vara klokt att informera om din pågående behandling. Detta kan göra att läkaren vill följa upp dig oftare, inte minst för att justera medicinering när viktnedgången börjar påverka din hälsa positivt.

Under den första veckan efter insättningen är det klokt att undvika tyngre aktiviteter, eftersom din kropp ännu anpassar sig till ballongen. När denna inledande fas passerat kan du i regel återuppta dina vanliga fysiska aktiviteter.

För att optimera dina resultat rekommenderas regelbunden motion. Med tiden kommer en kombination av kostförändringar, ballongbehandling och träning att ge bäst förutsättningar för en varaktig och hälsosam viktminskning.

Alkohol i måttliga mängder är i regel acceptabelt, men kom ihåg att alkohol innehåller många kalorier och därmed kan försvåra din viktminskning. Dessutom visar forskning att även små mängder alkohol kan vara skadliga för kroppen. För att uppnå bästa möjliga resultat rekommenderar vi därför att du begränsar din alkoholkonsumtion.

Det finns inga strikta förbud förutom att du bör undvika vit pasta, vitt ris, vitt bröd och kött från fyrbenta djur. Dessa livsmedel kan lätt fastna på ballongen och orsaka obehag och smärta. Dessutom är det ur ett hälsoperspektiv fördelaktigt att begränsa dessa produkter i kosten.

Sötsaker, chips, läsk och andra sockerrika drycker bör av naturliga skäl undvikas, både på grund av sitt höga kaloriinnehåll och för att de kan försvåra din viktminskning. Fet mat och sötsaker kan dessutom skapa obehagskänslor i magen.

Överdrivet matintag medan ballongen är på plats kan leda till kräkningar och medföra risker för din hälsa. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på kroppens signaler och hålla sig till måttliga mängder samt hälsosamma val.

Vad ska du göra vid akuta symtom efter ballongplacering?

Det är viktigt att vara uppmärksam på eventuella förändringar i ditt välbefinnande efter att gastrisk ballong (IGB) placerats. Även om allvarliga komplikationer är sällsynta – rapporter antyder att mindre än 1 % av patienterna drabbas av allvarliga biverkningar – bör du kontakta Gastrokliniks akuta telefonlinje om du upplever något av nedanstående.

Kontakta omedelbart Gastroklinik vid:

  • Oförändrad eller försämrad tolerans av ballongen:
    Om illamående, obehag eller svårigheter att äta inte minskar inom förväntad tid (vanligen 2–7 dagar) eller om du helt oförmögen att inta föda.

  • Blodrelaterade symtom:
    Om du hostar, spottar eller kräks blod, eller märker att avföringen är blodig eller svart, ska du snarast söka hjälp. Ihållande diarré eller förstoppning kan också kräva medicinsk bedömning.

  • Förvärrad mag- eller buksmärta:
    Om smärta i mage eller buk ökar, eller om magen känns uppsvälld och obehaget inte liknar det förväntade efter insättningen, kan det tyda på en komplikation.

  • Försämrad matsmältning eller minskad effekt av ballongen:
    Om du plötsligt inte känner mättnadskänsla som tidigare eller rentav börjar gå upp i vikt igen, kan detta vara ett tecken på att ballongen inte längre fungerar som avsett.

  • Ihållande illamående, kräkningar eller reflux:
    Om du upplever svåra, långvariga besvär som inte lindras av vätskerestriktion eller övergång till flytande föda, bör du kontakta kliniken.

  • Andnings- eller sväljsvårigheter, bröstsmärta:
    Smärta när du andas eller sväljer, eller svårigheter att svälja, kan tyda på en irritation eller skada på matstrupen, vilket kräver omedelbar medicinsk bedömning.

  • Allvarlig ihållande buksmärta med illamående eller kräkningar:
    Detta kan tyda på att magsäcken inte töms korrekt eller att bukspottkörteln är retad. I mycket sällsynta fall kan magsäcken ha perforerats, vilket kräver omedelbar medicinsk intervention.

Även om dessa situationer är ovanliga är det viktigt att du är medveten om möjliga tecken på komplikationer. Kontakta Gastrokliniks akuta telefonlinje om du är osäker. Tidig medicinsk bedömning kan minska risken för allvarliga följdproblem och säkerställa att du får rätt stöd i tid.

Börja ditt nya liv idag

Vill du också gå ner i vikt med en säker och beprövad metod?